dimecres, 14 de desembre del 2016

Borgen, Season 1

Potser no m'aniria malament desconnectar una mica, però m'agraden les sèries amb temàtica política. Però acostumats a veure-hi sempre el president dels Estats Units, la proposta de Borgen és fins i tot original. Borgen és el sobrenom de l'edifici governamental danès, que en realitat es diu Palau de Christiansborg. Sí sí, es tracta d'una sèrie de política danesa! Què pot sortir malament, si sona súper interessant! Doncs en realitat sí que ho és.

L'acció comença en plena campanya per les eleccions generals. La candidata dels moderats, Birgitte Nyborg té poques possibilitats de guanyar, però és clarament la protagonista, així que per un gir totalment inesperat de guió s'acaba convertint en la primera ministra de Dinamarca. Al llarg de 10 capítols d'una hora anirem veient com evoluciona una política honesta i amb principis en un món de taurons com el de l'alta política. Però si només es tractés d'això, ja estaria molt vist. A banda de les intrigues polítiques i el joc de negociacions que hi ha en un govern molt fragmentat, també tindrem accés a la complicada vida personal de la primera ministra, amb una molt difícil conciliació familiar, i al funcionament intern del principal canal de televisió del país. En conjunt, podrem veure la realitat de la política danesa des de diversos angles, i això la converteix en una sèrie atractiva.

Els principals personatges són:

La Birgitte i en Kasper
Birgitte Nyborg: primera ministra honesta i bona persona que passa de ser una política insegura a qui li va gran el càrrec, a una dama de l'alta política.

Kasper Juul: inicialment, director de campanya de la Birgitte, i després director de comunicació. La sap llarga, però és una persona turmentada. També conegut com a Euron Greyjoy.

La Katrine, com no, treballant.
Katrine Fønsmark: presentadora de les notícies de TV1, una jove atractiva i idealista que busca la veritat i viu per la seva feina de periodista.

Philip Christensen: marit de la primera ministra. Es fa càrrec de tot perquè la Birgitte pugui tirar endavant la seva carrera política, però la situació es va complicant.


I els secundaris més destacats:

En Laugesen sembla un cabró, però en realitat ho és.
Torben Friis: director d'informatius de TV1 que sovint ha de parar els peus a la Katrine.

Ulrik Mørch: un altre presentador de TV1, competidor de la Katrine.

Michael Laugesen: antic aspirant a primer ministre, director d'un diari que li fa la vida impossible a la Birgitte.

Bent Sejrø: company de govern, amic i mentor de la primera ministra.

La sèrie segueix una progressió ascendent, i això és positiu. Mica en mica es complica la història. Cada capítol compta amb un problema polític a solucionar, o a afrontar, que es resol, i amb la trama de fons i diverses trames recurrents. Tot plegat, et manté enganxat al llarg dels 10 capítols que dura, i amb ganes de continuar amb la segona temporada, perquè la troca s'ha embolicat considerablement. Una sèrie prou ben feta, i força recomanable de mirar, si t'agrada la temàtica, però els diferents plans en que la tracta encara li donen un plus.

Valoració: Ella va estar a punt de mirar un capítol en absència d'ell, perquè l'ha enganxat contra pronòstic. Ell mai no ho faria. 

4 comentaris:

  1. Com m’agrada que vegis les sèries que m’agraden ^^

    A tothom li fa por quan li parles d’una sèrie política, i més quan es danesa, però un cop la veus tothom canvia d’opinió de seguida i li agrada (si té un mínim de criteri). Es un entremig entre la estratègicament política House of Cards i la més enfocada al govern The West Wing, salvant les distàncies que això es Dinamarca (un poble on tothom va amb bici) i no EEUU (la gran superpotència amb operacions secretes a... Qumar).

    La veritat es que aquest “mon de taurons” danès on comprar un abric amb la targeta del president sembla el crim més greu del mon, que ens ho diguin a nosaltres amb els nostres Gurtels, Camps i companyia fa riure, però allò es Dinamarca, la autèntica civilització! Quantes dimissions per foteses has vist ja? En canvi al nostre país... D’acord que hi ha estratègies i pactes que es trenquen però si ho compares amb el què fa i desfà el matrimoni Underwood es pràcticament un joc de nens. Però la gràcia es que no es EEUU, aquí tenim més d’un parell de partits polítics, això ho acosta més a la nostra complexa realitat.

    Sobre el futur dir-te que la segona temporada manté el nivell, però ja t’aviso que la tercera decau un mica, només una mica, eh?

    Ara que has superat la por a veure sèries daneses, quan acabis pots provar amb Bron, es policíaca però també es molt bona, a part que està protagonitzada per l’ahse, perdó, vull dir la Saga Norén.

    PS: No havia reconegut a l’Euron! A Joc de Trons surt més gros (per no dir gras) i desarreglat, no es normal veure’l sense traje!

    PS2: Bon resum de la primera temporada, no es tan bo com el CT2373, però està bé per ser tu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què vols que et digui, estem acostumats a que els ianquis ho facin tot, però aquests de Borgen aconsegueixen que la política que fan sembli súper important, per les seves relacions internacionals sembla que si ells no participen el món aniria a mal borràs, i internament les lluites de poder són dignes dels Set Regnes, però sempre amb educació i bones maneres, això sí.
      Pel que fa a la comparació dels Underwood amb la Nyborg, crec que mostren coses diferents. A Borgen ensenyen l'astúcia de la primera ministra, qui amb bones maneres (gairebé sempre), aconsegueix sortir-se amb la seva. Els Underwood són mala gent. Porten les tesis de Maquiavel a semblar de parvulari. I aquesta és la grandesa de la sèrie però Borgen és una altra cosa, trobo que s'assembla molt més a The West Wing, fins i tot en que el tractament del periodisme també està molt cuidat aquí. Pensa que, si no vaig errat, de The West Wing en va sortir The Newsroom, no? Aquí la trama de la Katrina i en Laugesen podria ser una sèrie a part.
      Ens està costant posar-nos amb la segona temporada. De moment només hem vist el primer capítol, però esperem reprendre-la aviat, espero que la podrem comentar en no massa temps. Ja vaig provar de descarregar-me la sèrie aquesta del pont, però no la vaig trobar. De fet, ho vaig intentar abans que amb Borgen.
      Què, consideres aquestes ressenyes meves competència deslleial?

      Elimina
    2. Competència? No em facis riure, es com si Amazon es preocupés pel xino del teu barri. Trobo les teves ressenyes molt entranyables, continua així ;)

      Elimina
    3. Perdona, però jo compro més al xinès del meu barri que a Amazon. És cert que quan compro al gegant m'hi deixo molta més pasta, però les visites qui se les endú?

      Elimina