divendres, 14 d’agost del 2009

La carretera més alta del món

A les notícies del País, m'encurioseix el següent titular:

China aplica la estrategia anti Dalai Lama a la líder de la disidencia de Xinjiang


Vaig a Xinjiang i veig que allà hi viu una ètnia que es diu uigur i que recentment (el 5 de juliol) ha tingut problemes amb la ètnia han (majoritaria a Xina) en la que potser han mort unes 156 persones.

A Xinjiang trobo també una cosa que em crida l'atenció: La carretera del Karakórum. És la més alta del món i uneix Xina amb Paquistan. Sí, sí, mireu el mapa. Quina zona de fronteres més complicades, eh?! Xinjiang que vol ser independent i la zona de Pakistan és el Caixmir que també està a cavall entre Pakistan i la Índia.

Així, com qui no vol la cosa, a la carretera se la coneix a Xina com "L'autopista de l'amistat", entre Xina i Pakistan, està clar. A veure si cada país s'aplica el cuento i s'amista amb si mateix tal i com s'ha amistat amb el país vehí.

Decubreixo que hi ha una altra "Carretera e l'Amistat" entre Lhasa i Kathmandu. Aquests xinesos són genials...

2 comentaris:

  1. Doncs sí, Déu n'hi dó... Controvertida carretera de l'"amistat" construïda en una regió xinesa amb la qual el govern xinès hi està enemistat... I l'amistat amb el Pakistan? No serà que la Xina també vol treure cullerada del Caixmir?

    Per cert, no voldria enfosquir encara més l'apel·latiu "de l'amistat", però segons la wikipedia, durant la construcció de la carretera a finals dels setanta, van morir uns quants centenars de treballadors. El que té la història...

    ResponElimina
  2. Jo diria que són molt de la broma. No, seriosament, això és el que volen fer creure, suposo, són molt diferents de portes endins i de portes enfora.

    ResponElimina