dilluns, 12 d’octubre del 2009

Amsterdam

Aprofitant una festa endarrerida que teníem pendent, hem fet una escapada a Amsterdam. Aquests tres dies hem pogut gaudir d'un temps de relax i de turisme en aquesta peculiar ciutat. Només arribar l'olor a tabac em va sorpendre, com també l'enorme parquing de bicicletes que hi ha al costat de l'estació central de tren. Les pots veure per tot arreu, la gent no para d'anar a munt i avall sobre dues rodes, o fins i tot poden transportar la canalla en una espècie de cistella acoplada a la bici.


El primer dia va ser de contacte amb la ciutat, sense guies, sense mapes, simplement deixant-nos portar. I la veritat és que la ciutat en cap moment ens ha defraudat. Per nosaltres, el més sorprenent ha sigut el Red Light District, on conviuen sense molestar-se les prostitutes treballant i els veïns. Durant el dia, els mercats al carrer o els esmorzars en una terrasseta (si fa sol i no plou..) conviuen amb les "noies que busquen clients" amb molta facilitat. Durant la nit, els llums vermells envaeixen els carrers, les cases i els ponts. Passejant entre els carrerons d'aquests barri mai saps quan et trobaràs un maniquí o una noia real al proper aparador, i et pots endur un bon ensurt! Com a curiositat dir que dins d'aquest barri hi ha un sector que sembla estar dominat per xinesos, amb botigues, restaurants... fins i tot els noms dels carrers estan escrits amb holandés i xinés! També ha estat sorprenent per nosaltres l'omnipresència dels Coffee shops, carregats d'aromes i de fum que allà són legals.

És un plaer anar passejant a peu o sobre una barca i descobrir les formes i inclinacions de les anitigues cases dels canals plenes d'història i d'històries.


L'aspecte artístic i cultural de la ciutat tampoc es queda curt. Per tot arreu hi ha diverses galeries d'art i també val la pena deixar-se caure per alguns museus com la casa d'Anne Frank i el Museu Van Gogh.

Tot plegat fa que Amsterdam tingui un encant especial que fa que t'enamoris de la ciutat i que vulguis tornar per descobrir-la més a fons.

7 comentaris:

  1. Que bé nois, celebro que ho hagueu passat tan bé i que la ciutat us hagi agradat. A mi em falta, a veure quan puc anar-hi, i ja que en feu bona propaganda, encara en tinc més ganes.

    ResponElimina
  2. Que bonic que és Amsterdam... jo m'hi hagués quedat a viure, ¿vosaltres no?

    M'agrada això de "si fa sol i no plou". Espero que vosaltres tinguéssiu aquesta difícil combinació per disfrutar de la ciutat.

    ResponElimina
  3. Txaro, i tant que m'hagués quedat a viure. De fet, ja vaig decidir en quin barri i quin carrer viuria!! jejej

    petons

    raquel

    ResponElimina
  4. M'encanta veure que us ha plagut tant l'escapada. Estic segur que haurà estat molt més que una visita a Amsterdam.

    Ah, i jo també m'hi hagués quedat. Us vau fixar en que tothom té grans finestres sense cortines? Cases obertes al carrer, a la gent...

    ResponElimina
  5. Raquel, Jordi, Gerhart, Txaro,

    deixeu-me preguntar-vos una cosa. Veu veure gent gran a Amsterdam? Per la resta que no hi heu estat (XeXu), us dic que la resposta és negativa. La gent gran no hi vol estar a Amsterdam, se'n van.

    Jo hi vaig estar, també em va agradar força. No sé si m'hi quedaria per sempre, però. A mi em va semblar més una ciutat presa pels foranis joves que tenen ganes de fer coses "fora de l'àmbit legal". Perquè per exemple, els números resen que la gent que ~fuma~ més no són els propis holandesos.

    I sobre les finestres que apunta en Gerhart. Sí, els holandesos són força exhibicionistes.

    M'agradaria afegir un detall, si mai torneu a visitar terres holandeses, deixeu-vos caure per Delft, és a 1 hora (aprox) en tren d'Amsterdam i es pot visitar en un o dos dies. És una ciutat encisadora (però petita).

    Salut.

    ResponElimina
  6. Un plaer Harald!

    Doncs la veritat és que ara que ho dius, molta gent gran no en vam veure. Clar que no ens vam moure de les parts més cèntriques, i pot ser més cap al "Greater Amsterdam" és on viu la gent holandesa "normal". Estic d'acord que tot allò sembla quasi permanentment envaït de turistes, sobretot pel barri vermell, però això no treu que té un encant molt especial. Ah, i un altre dia pot ser cau Delft, clar que sí!

    Apali, salut!!

    ResponElimina
  7. Quan hi vaig ser, vam anar a visitar un barri molt modern que ara ben bé no sé com es diu ni on està, però quedava a les illes (com més amunt de l'estació, creuant el mar per un pont). Allà, semblava que hi vivia gent normal (amb pasta, segurament...). Era una zona tranquil·la i poc concorreguda.

    Sí que és cert que Amsterdam en particular és un lloc molt guiri. De fet, la primera vegada que hi vaig estar el vaig veure com "un port aventura pels adults". A mi el que m'agrada, més que la ciutat en sí, és el caràcter de tolerància i bon rotllo i això també ho vaig notar a Den Haag (La Haya) i a l'avió quan vaig volar amb KLM :P

    ResponElimina