dijous, 17 de gener del 2008

On són les gambes de Palamós?

Finalment s'ha descobert la resposta a l'enigma: Extret del diari Avui.


Experts de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han resolt un dels grans enigmes de la Costa Brava: la desaparició cíclica de les gambes. No és cap poca-soltada, com saben molt bé els pescadors de Palamós.

L'equip liderat per Joan B.Company ha estudiat la dinàmica submarina i la relació amb la pesca d'espècies com la gamba vermella (Aristeus antennatus) fins a arribar a la conclusió que el secret està en les cascades submarines que s'activen durant els hiverns especialment freds, segons explica avui en un article a la revista científica PLoS One.


Les principals poblacions de gambes són habitualment en els canons o grans depressions submarines situades davant la costa de Palamós i Blanes (i en menor mesura a Roses i Arenys de Mar). "En hiverns molt freds, com el 2005, l'aigua es refreda i es fa més densa, fins al punt que es produeix una veritable caiguda de grans masses aigua -que són a prop de la costa- a través dels canons submarins fins a zones molt més fondes", ha explicat Joan B.Company. Aquest violent moviment d'aigua erosiona el fons marí i desplaça els sediments i espècies com les gambes.



Us convido a clicar el link que dona acces a l'article!
Digueu-me que esta fent molt de fred, que sino em quedare sense gambes!!!

1 comentari:

  1. Però a veure, si ho he entès bé, és quan fa molt de fred que desapareixen les gambes, no? Llavors per què vols que et diguem que fa fred, si llavors us quedeu sense les vostres tan apreciades gambes!

    ResponElimina